2010-09-14 11:31:08• hírek • Kocsis Zoltán

Sikerül-e az Internek, ami még senkinek?

Négy selejtező kör után (a papíron) Európa legjobb 32 csapatával kedden indul a Bajnokok Ligája 2010-2011-es szezonjának csoportköre. Nem kevesebb, mint 125 mérkőzés után május 28.-án a londoni Wembley stadionban a két legszerencsésebb és legjobb gárda megküzdhet a földkerekség legfontosabb klubtrófeájáért.

Természetesen az Inter mindenképpen szeretne majd ott lenni a londoni éjszakában és megkísérelni azt, ami eddig még egyetlen csapatnak sem jött össze: megvédeni a BL-címet. A sorozat 1992-es létrejötte óta mindössze négy gárdának (Milan, Ajax, Juventus, Manchester United) sikerült címvédőként a döntőig jutni. Címvédésre utoljára még a Bajnokcsapatok Európai Kupájában került sor: 1990-ben a Milan a Benfica ellen védte meg az egy évvel korábban a Steaua ellen megnyert serleget.

Hogy az Internek sikerül-e a történelmi bravúr, az legalábbis erősen kérdéses! Bár a keret nem sokat változott, távozott viszont a sikerkovács José Mourinho. Bár helyére a szintén az erőfocit preferáló Rafa Benitez érkezett a kispadra, a portugál által összerakott gépezet mintha elveszítette volna kezelőjét. A milánói gárda keveset költött erősítésre és inkább a jövőbe fektetett (a belga Biabiany 22, a brazil Coutinho 20 esztendős), miközben Balotelli, Quaresma és Burdisso eladásával megszabadult néhány keveset foglalkoztatott játékosától, akikért jó pénzt (45 millió eurót) kaptak.

Szintén edzőcsere történt az nerazzurrik első ellenfelénél, a Twenténél is: a bajnoki címet szerző Steve McLaren a Wolfsburghoz került, helyét a belga Michel Preud'home vette át. A holland bajnok elveszítette két rutinos támadóját, N'kufót és Perezt, helyette érkezett az osztrák gólkirály Janko, valamint a svéd Bajrami és a venezuelai Rosales is követte edzőjét a Gent csapatától.


Az Inter változatlan csapattal vág neki a címvédésnek
Az Inter változatlan csapattal vág neki a címvédésnek


Vélhetően nem a holland kiscsapat követi majd a legjobb 16 közé a címvédőt, hanem a Werder Bremen és a Tottenham páros egyike (esetleg ők szoríthatják ki az olaszokat). A német gárda a nyáron elveszítette legnagyobb értékét, Özilt (18 millió eurót fizetett érte a Real Madrid) és kölcsönadták Rosenberget is, érkezett viszont a fiatal osztrák Arnautovic és a ifjú brazil Wesley. Érdekes utat járt be a nyáron két francia védő, Mickael Silvestre és William Gallas: mindketten „kiöregedtek" az Arsenalból, kedden pedig Brémában találkoznak ismét. Előző a németek, utóbbi a londoniak színeiben futhat ki a Weser stadion gyepszőnyegére. Gallas mellet a Spurs legnagyobb fogása a Real Madridtól eltanácsolt van der Vaart lehet, de sokat várnak a fiatal brazil Sandrótól is.

Egy német-angol presztízscsata mellett egy francia-germán összecsapás viszi a prímet a B csoportban: a Lyon a Schalkét fogadja. A szenvedők harca lesz ez, mivel mindkét együttes katasztrofálisan kezdte a szezont: a franciák egy győzelem mellett két döntetlennel és két vereséggel startoltak, míg a Schalke eddig mindhárom bajnokiját elbukta. Ami a keretek alakulását illeti, a Lyon elengedett néhány fontos kiegészítő embert (Govou, Boumsong, Bodmer, Piquionne), leigazolta viszont Gourcouffot (22 milliót sem sajnált érte) valamint Briand-ot. A Schalkénál nagy volt a mozgás, a 13 érkező között olyan neveket találni, mint Raul, Huntelaar, Metzelder, Jurado vagy Deac, míg Kuranyi, Bordon, Rafinha és Asamoah is továbbállt.

A két esélyes mellett vélhetően a „nagy eladó" Benfica szólhat bele a továbbjutásért folyó háborúba. A lisszaboniak 25 milliót kaptak di Mariáért (Real Madridtól) és 22 milliót Ramiresért (a Chelsea-től), míg olyan fiatalokkal erősítettek (Jimenez, Gaitan, Rodrigo, Jara, Faria, Salvio), akiket reményeik szerint majd szintén komoly profittal adhatnak tovább. A csoport kívülállója a Hapoel Tel-Aviv, amely két, korábban nagy tehetségnek kikiáltott, de fejlődésükben kissé megrekedt támadóval, Toto Tamuzzel és Ben Saharral rohamozzák majd az ellen kapuját.

 

A C csoport küzdelmeit egy másik presztízscsata, a Manchester United - Glasgow Rangers összecsapás nyitja. Érdekesség, hogy mindkét gárda esetében elmaradtak a nagy átigazolások. Míg az angolok úgy gondolták, keretük elég erős és csak néhány fiatal tehetségre csaptak le (Hernandez 22, Smalling 20, Bebe 19 esztendős), addig a skótok szűkös anyagi helyzetük miatt (csődbiztos igazgatja a klubot) voltak passzívak. A legnagyobb fogásuk a horvát Jelavic lehet, aki tavaly a Rapid Wien színeiben szinte egymaga búcsúztatta az Aston Villát az Európa-liga selejtezőiben. Sokat várnak a „protestánsok" a szlovák Weisstól is, míg távozott Novo, Beasley, Boyd és Thompson is.


A ManU csak fiatalokba fektetett
A ManU csak fiatalokba fektetett


Hatalmas meglepetést okozott a Bursaspor azzal, hogy az isztambuli nagyok elől tavaly elhalászta a bajnoki címet, ráadásul a Fenerbahce selejtezőbeli bukása után egyedül képviseli Törökországot a királykategóriában. A csapat kerete nem sokat változott, Stepanovért (korábban Porto), Insuaért (egykor Mönchengladbach) és a fiatal Svenssonért sem adtak egy árva fityinget sem. Nem úgy első ellenfelük, a Valencia, amely 56 millió eurót pengetett le Soldadóért, Stankeviciusért, Ricardo Costáért vagy Topalért. Igaz, volt honnan, mivel Zsigics és Alexis mellett három világbajnokukat is eladták Villa, Silva és Marchena személyében, az említett futballistákért pedig összesen 86 millió euró került a „denevérek" kasszájába.

Nagy volt a (pénz)mozgás a 2009-es győztes Barcelonánál is: Villáért, Mascheranóért és Adrianóért 70 millió eurót fizettek, miközben Touré, Csigrinszkij és Ibrahimovics (pontosabban a Manchester City, a Sahtar Donyeck és a Milan) 51 millióval járult hozzá a kiadások fedezéséhez. Távozott továbbá Katalóniából két veterán harcos, Henry és Marquez is, ők a tengeren túlra tették át székhelyüket. A Panathinakosz hat év után törte meg az Olympiakosz egyeduralmát, az amúgy sem túl fiatal keretét pedig olyan rutinos játékosokkal erősítette meg, mint Govou, Boumsong vagy Luis Garcia.


A Barcelona idén sem hagyná abba a trófeák gyűjtését
A Barcelona idén sem hagyná abba a trófeák gyűjtését


Az elmúlt két év orosz bajnoka, a Rubin Kazany 43 millió eurót költött arra, hogy második nekifutásra sikerüljön túljutniuk a csoportkörön. Ennek a pénznek majdnem a felét, húsz milliót a Hoffenheim tehette zsebre Eduardóért, de nem volt olcsó mulatság Bocchetti (9,5 mió) és Martins (9 mió) megszerzése sem, míg Arlauskisért egy milliót kapott az Urziceni. A tatárok Koppenhágában tehetik meg első lépésüket céljaik felé, a dánok Hutchinson és Ailton elvesztésével vélhetően gyengültek valamicskét, új szerzeményeik, az izlandi Ottesen, a brazil Claudemir és a Costa Rica-i Bolanos pedig még fiatalnak tűnnek nagy feladatok megoldására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: